Novi izlošci u dvorištu Frankopanske kule u Ogulinu

Svako putovanje, pa i u rodni grad, donese iznenađenje samo se treba prepustiti i da u poznatom pronađete novo ili ono što u prijašnjim susretima nije zamijećeno. Jutarnja šetnja dovela me je do vrta/ dvorišta Frankopanske kule ili kako ju sad, da bude privlačnije, nazivaju Frankopanskim kaštelom.

U dvorištu kule smješteno je više građevina a u jednoj od njih nalazi se muzej Ivanina kuća bajke. Uz sjeverni zid muzeja postavljeni su trodimenzionalni reljefni izlošci. Svaki izlošak sadrži stihove i crteže iz knjige „U stihu i rimi o davnoj davnini: prepjev Priča iz davnine Ivane Brlić Mažuranić“ čija autorica je Ljiljane Ivković.

Izlošci su ostavština manifestacije „Proljeće u Ivaninom vrtu“ koju su 2007. g. organizirali Udruga slijepih Ogulin i autorica knjige Ljiljana Ivković. Dodatna posebnost izložaka je što ih mogu čitati slijepe i slabovidne osobe jer su poruke ispisane i na Brailleovom pismu.

Dovede li vas put u Ogulin prošećite dvorištem Frankopanske kule, zastanite na trenutak i pokušajte zamisliti kako je nekad bilo, što se između debelih zidina događalo, kakve su ih riječi zaplahivale svojom pjenom kao što stijenu ispod kule zaplahuju vode rijeke Dobre.

Zavirite i u svijet mašte Ivaninih priča koja nas je obilato nagradila nematerijalnim vrijednostima priče koju uvjek nosimo sa sobom.

Stihovi na izlošcima su snažni. Podsjećaju nas kako su prijateljstvo, vjernost i dobrota trajne i neprolazne vrijednosti. I dobro je da su izloženi i da nas sjete da istima težimo bez obzira na to što se stvarnost koja nas okružuje pokazuje kroz laži, licemjere, okrenutosti samome sebi, gomilanje materijalnih dobara, itd.

Ljiljana Ivković je prepjev Priča iz davnine prilagodila vrtićkom uzrastu kako bi se i predškolska djeca mogla uspoznati sa svijetom i bogatstvom izražaja Ivane Brlić Mažuranić.

Ogulin, 10. kolovoza 2021. g.


Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: