Klek-dusko (2)
Fotografija Duško Kosanović

Ovih dana započinje jesenska sezona pričanja priča pod nazivom – Priče koje živimo i priče koje trebamo. Početak sezone povezan je i s mojim novim projektom u kojem istražujem i ispreplećem priče Ivane Brlić Mažuranić i Hansa Christiana Andersena. Čitajući tekstove o Ivaninom stvaralaštvu i životu često zastanem nad činjeničnim podacima da je rođena u Ogulinu i da je u Ogulinu kraće vrijeme boravila sa šest i ponovno s dvanaest godina. Razmišljam i o njenim zapisima u kojima piše da ju je priroda u Ogulinu snažno dojmila, taj tajanstveni, zastrašujući a vrlo šarmantan Klek ta ponekad neukrotiva (vrijeme bujnosti i poplava) ponekad krotka (ako je to za prirodu primjeren pridjev) rijeka Dobra koja odjednom nestane među stijenama i daje vam priliku da priči date svoju verziju kraja ili novog početka. Razmišljam može li mi priroda pomoći u pripremi njenih priča. Razmišljam o glavnim i sporednim likovima, životinjama, prirodnim pojavama i o mom vlastitom životu.

Svako me jutro blagoslovi novim početkom. Otvaraju mi se mogućnosti da učinim ili ne učinim da odaberem treći ili četvrti put da se ušuškam pod pokrivač s dobrom knjigom.  Dok živim, jer jednog dana se neću probuditi, pričam si vlastitu priču.

Znam. Ima dana kad je priča pregorena, suha, nedovoljno začinjena, nedopečene, ipak, svaka se priča oživi kad mi oživimo. Priče nas njeguju iznutra. Dođu do nas kao proza, poezija, razgovor s prijateljima, susjedima, obitelji, neznancima. Dođu i neverbalnim putem kroz osmijeh, zagrljaj, dodir, pogled.

Sve sam uvjerenija da priče čak i kad su djelo fikcije nisu izmišljene. Reći ćete mi da sam pomiješala lončiće, ali nisam. Pregledajte na netu naslove i podnaslove, sjetite se političkih govora, razgovora za posao, razgovora s obitelji. Sjetite se tih priča i razmislite ne događa li se oko nas priča koju je netko zamislio ili koju smo sami zamislili. S pričama treba biti na oprezu, stoga, obratite pažnju na priče koje pričate i potražite one koje trebate.

Novu sezonu pričanja priča možete poslušati drugog i zadnjeg četvrtka u mjesecu u prostorima udruge Živi Atelje DK, Ilica 110, Zagreb s početkom od 19 sati. Ulaznica je na bazi donacije od 20 kn. Planirani datumi su 26.9; 10.10; 31.10; 14.11; 28.11.; 12.12.

Radujemo se budućim susretima i pričama.

Mary & Mačak

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.