Ovih dana sve bruji od vijesti i podataka da se u Hrvatskoj šuma sječe više nego što bi se trebala. Nije problem samo sa šumom, čega god da se dotaknemo u Hrvatskoj, nailazimo na nepravilnosti koja su na štetu šire zajednice a na korist – upitnu i privremenu – pojedinca.

Kad se rodite u plućima države drvo vam postane član obitelji jer, u malom planinskom selu u kojem sam odrastala, stabala je bilo više nego stanovnika. Oba djeda su radila u šumi, jedan je bio sjekač a drugi šumar. Otac je bio šumar i poslovođa. U šumi smo brali maline i kupine. Iz šume je došlo malo lane koje smo othranili. Šuma je brat, sestra, otac, majka, djed, baka. Šuma smo mi. Što se to dogodi da šuma posta bunt novčanica?

Hej, prijatelju, šuma ti nije Land Rover, ona je gnijezdo u koje se vraćaš kad te slome vjetrovi i oluje i kad ti treba mjesto za odmor i san.

Hej, prijatelju, šuma ti nije vila kamena, ona je kisik koji svaki dan udišeš kako bi ispričao priču o prvom poljupcu, u obraz, na hodniku, u petom razredu kad je zvonilo za kraj velikog odmora.

Hej, prijatelju, šuma ti nije ovdje da ju rasipaš i trošiš kako ti se prohtije, ona je majka što te drži u krilu pjevajući ti uspavanke da otjera nemani što se oko tebe roje.

Hej, prijatelju, šuma ti nije bunt novčanica koje završe kao trice i kučine, ona je čuvarica znanja, bez nje ne znamo trepnuti, poljubiti, zagrliti i voljeti.

Hej, prijatelju, šuma ti nije tek resurs za sječu, ona je tvoj krvotok, sustav za disanje i probavu.

Hej, prijatelju, bez šume nema mudrosti, suosjećanja i ljubavi, bez šume nasta pustopoljina na kojoj skončaš tražeći oprost.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.