Prije nekoliko dana u knjižnici mi je za oko zapela naslovnice knjige “Pax” autorice Sare Pennypacker. Knjižničarka me zatekla pitanjem: „Imate li dječju iskaznicu?“ i nadodala „Djeca se upisuju besplatno.“ Odgovorila sam joj da nemam djecu na što me škicnula s dozom nevjerice „posuđujete knjige s dječjeg odjela.“ Sebi sam odgovorila: „Da, posuđujem za dijete u sebi“. Knjižničarku sam blago pogledala i pričekala da udari žig. Knjiga je bila na sigurnom, u ruksaku.

Na netu postoji nekoliko recenzija knjige “Pax” od Sare Pennypacker, ali mislim da je najbolje da knjigu pročitate. Ono što je mene kosnula je rečenica o tome kako nikad nitko ne reče stvarnu cijenu rata. Također, uživala sam u prilici da kroz pero autorice zavirim i okusim djelić života crvenih lisica u divljini. Na momente tako živo da sam se pitala: “Gdje sam?“ Sjetilo me na “Priču o kalifu rodi”Wilhelma Hauffa. Pitam se, bi li se usudila probati poljskog miša, ili bih ostala na šumskim bobicama kao i rode u Hauffovoj priči?

Moja preporuka je da se “Pax” čita na glas, u krugu obitelji, prijatelja, u školi, vrtiću, domovima za starije osobe, u tramvaju, u autobusu, na planini, na livadi, u parku, na sjednicama Vlade, u Parlamentu, itd.

I, misao koja me stalno kopka.  Ne postoje priče koje su samo za djecu i samo za odrasle. Mislim da postoji trenutak kad smo spremni za neku priču. Javite kopkaju li i vas slične misli i kako se s njima nosite.

A sad, put pod noge i pročitajte knjigu za koju ste spremni, bila ona “Pax” ili neka druga.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.