35520

U knjižnici, na općem odjelu, među autorima i naslovima ugledala sam ime Ericha Kästnera i roman naslova „Ljubav u Salzburgu ili Georg upada u neprilike.” Odlično štivo za popodnevnu pauzu ili kraća putovanja vlakom i autobusom. Vrijeme proleti uz neprilike u koje George upada zbog pravila o količini novca koje Nijemac 1938. godine može iznijeti i potrošiti u inozemstvu.

Roman je pisan u obliku dnevničkih zapisa s kraja ljeta 1938. godine. Dva prijatelja George i Karl dogovaraju se da se nađu u Salzburgu za vrijeme Salzburškog festivala. George živi u Njemačkoj i  prva neprilika nastaje zbog zakona koji propisuje da Nijemac u inozemstvo može iznijeti i potrošiti 10 maraka mjesečno. Podnosi molbu Deviznom odjelu za odobrenje iznosa veće količine novca iz zemlja, ali kad shvati da će odgovor potrajati odluči da će odsjesti u pograničnom gradu u Njemačkoj i da će svaki dan autobusom prometovati na  relaciji Njemačka-Austrija. Vožnja između dva grada, s pograničnom provjerom dokumenata, traje tridesetak minuta a linije su česte. Jednom zgodom, dok je čekao prijatelja, iz nevolje ga spasi dama u koju se odmah zaljubi.

Osim naoko jednostavne i gotovo naivne priče autor nudi podatke o povijesti grada Salzburga, njegovim ličnostima i građevinama, pa može biti korisno štivo turističkim vodičima kao izvor podataka iz pera jednog pisca.

Prijevod ovog romana prvi put je, krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, naručio Branko Matan, tadašnji urednik „Omladinske biblioteke“ u Grafičkom zavodu Hrvatske u Zagrebu. Nažalost, nakladnik je devedesetih godina završio u stečaju, pa je roman ugledao svjetlo dana tek 2007. godine u izdanju „Otokara Keršovanija“ iz Rijeke. Tekst prate originalne ilustracije Kästnerovog prijatelja i stalnog suradnika Waltera Triera.

 

 

 

3 misli o “Prijedlog za putnu literaturu – Erich Kästner – Ljubav u Salzburgu

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.