photo of dried lava
Photo by Phil Kallahar on Pexels.com

 

 

„The wild god dances with your dog.
You dance with the sparrows“ Stihovi – Inez Van Lamsweerde

Kuća pusta, vani zalaja vjetar, breze i višnje protegnuše koščate ruke želeći me uhvatiti u mrežu jesenje priče.

Operem zube, ručnikom osušim lice, obradujem se sigurnosti zidova od cigle, stakla, cementa, pokojeg komada željeza, i drugih vidljivih ili nevidljivih materijala.

U kuhinji se zabavim kuhanjem kave kad mi se s prozora nasmije bijeli bog. Bio je velik i ne znam kako je stao u moju kuhinju.

Polijem se vrelom vodom al’ ne osjećam bol, ne vjerujem da je ušao kroz zidove za koje sam vjerovala da su sigurni i neprobojni. Trgovac nekretninama me prevario. Moram reći budućem kupcu, koji traži životnu sigurnost, da ne nasjedne, da se dobro raspita i zaštiti. Sigurnost precijenjena.

Bijeli bog se blago smješka no u meni kipti lava: koliko puta sam rekla ne umjesto da, koliko puta sam rekla da umjesto ne, zašto se nisam posvađala, zašto sam stala, zašto nisam rekla ono što sam trebala. Od tih sitnih događaja u trbuhu izrastoše gordijski čvorovi. On ih je svojim riječima raspletao i pretvarao u zmije siktavice: najotrovnije, zelene, sa štraftama.

Rekao mi je da su najopasnije, i da su jedino tad žive, u noćima bez mjeseca, zvijezda i sreće. Dodao je da se goste ljudskim mesom, kostima, ali najviše vole iznutrice.

Kad me raspori, one ispadoše na tlo, prekriše kuhinjski pod i zasiktaše. Bacao im je jednu po jednu iznutricu, neke su bile svježe, druge pečene, ja sam gledala. Nije boljelo tad, boljelo je kad je sve ponovno trebalo izrasti, svježe. Zelena u licu previjala sam se na podu i povraćala preostalu žuč.

On je sve promatrao zavaljen u kuhinjski stolac. Činilo se da pije kavu. Rekao je da voli odsjedati u kuhinjama gdje caruju vatra i voda, i gdje ne znaš kako će obrok ispasti, na dobro ili na loše. U krilu je milovao lisicu, na ramenu mu je sjedio jastreb. Prije nego što je nestao ostavi mi je papir s uputama, recimo da su to upute: Istina oslobađa.

© Mary Mrvoš

 

Jedna misao o “upute (direktno iz rađaonice tekstova)

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.