pink rose bouquet in brown bicycle basket
Photo by Pixabay on Pexels.com

 

Didier Decoin, roman Engleskinja s biciklom

Roman francuskog pisca Didiera Decoina došao je do mene usmenom predajom. Pri susretu u Zagrebu, preporučila mi ga je Elizabeta, Žena s osmijehom. Sjedile smo i razgovarale u malom restoranu u Vlaškoj kad me je upitala jesam li čitala knjigu Engleskinja s biciklom.

Na naslovnici hrvatskog izdanja je fotografija Stanka Abadžića. Polu oblačan dan na pješčanoj obali mora ili jezera smećkaste boje. Žena okrenuta leđima u bijeloj haljini dugih rukava težinu tijela nosi na lijevoj nozi dok se desnom, svinutom u koljenu, oslanja na prste. Nosi zatvorene cipele na nisku petu. Kosa joj je smotana u punđu, glava, blago nagnuta u desno, prati ruku koja pokazuje prema tlu. Ime autora i naslov knjige su u bijelom pravokutniku zaobljenih rubova. Pri drugim,  trećem pogledu na omotnicu, dobivate dojam da vas pravokutnik procjenjuje.

Knjiga započinje pokoljem Lakota Indijanaca krajem 19. stoljeća kod mjesta Wounded Knee. Djevojčicu staru tri do četiri godine spašava Indijanka i ostavlja ju u crkvi gdje prihvaćaju preživjele i ranjene. Učiteljica, svećenik i doktor odlučuju da je za djevojčičino preživljavanje najbolje da ju engleski fotograf Jayson Flannery, na povratku za Englesku, povede do New Yorka i ostavi u sirotištu. Prije polaska parobroda Flannery mijenja mišljenje, vraća se po djevojčicu (otima ju) i jednom Ehawee postaje Emily.

Dok budete čitali osjećat ćete bol, tugu, radost. S nestrpljenjem ćete okretati stranice, upijat ćete rečenice koje će hraniti najskrivenija mjesta u koja ne zalazimo često. Treperit ćete shvaćajući da okrutnost i dalje traje.

Čitat ćete o promjeni, slobodi, razodijevanju, prihvaćanju, o svemu što se i vama svakodnevno događa no činit će vam se da gledate film. Radnja teče polagano, lelujaju zastori, u vrtu raste cvijeće, zuje pčele, objeduje se iz porculanskog posuđa.

2 misli o “Preporuka za čitanje

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.