untitled (2)

Dok sam danas istraživala područje pripovijedanja i pričanja naišla sam na pripovjedačicu Seemu Anand (posjetite FB grupu Seema Anand Storyteller). Prekrasna žena ovijena sarijima božanstvenih boja priča priče o indijskim božanstvima. Snimljene u serijama od po nekoliko minuta, toliko lijepo ispričane da ne možete prestati slušati, pod pretpostavkom da vas dobre priče zanimaju i da volite učiti na takav način.

Istražujući dalje našla sam i na seriju gdje priča o starim tekstovima na temu seksualnosti. Koliko se sjećam nisam javno pisala o seksu misleći da bi mi za to trebala diploma iz nečega, seksologije, primijenjene seksualnosti, umjetnosti zavođenja, pružanja i davanja užitka. Stvarno ne znam što mi bi da sam o tome tako razmišljala.

Ono što osjećam i vidim je da nam, u ovom robotiziranom vremenu ispunjenom strategijama (ili njihovim nedostatkom), analizama, planovima, to-do listama treba više intimnosti, ne samo one koja kao svoju ishodišnu točku ima seksualni čin, treba nam intimnosti u razgovoru, u gledanju, u dodirivanju, u slušanju, u dijeljenju priča koje su naše, u otvaranju ranjivih mjesta kao što su naša vidljiva mjesta spolnosti ranjiva na pogled, impuls, dodir.

Nije slučajno ni što danas pišem o tome. Obećala sam si da ću u 2018. godini progovarati o raznim temama a mogla bi 2018. godina biti godina o kojoj više pričam o intimnosti, o vlastitim područjima i poljima intimnosti.

Počastite se pričama koje priča predivna Seema Anand, počastite se prisustvom drugog ljudskog bića. Uživajte.

*******

While I was researching new stories and art of storytelling I came across a storyteller Seema Anand (she has an FB group Seema Anand Storyteller). She is a beautiful woman dressed in colorful saris. I listened to stories of Indian deities filmed in series of several minutes, beautifully told. I could not stop listening.

Researching further, I found series of stories about old texts on sexuality. I don’t remember publicly writing about sex. I thought that I needed a diploma from something, sexology, applied sexuality, a system of seduction, giving and accepting pleasure. I do not know what I was thinking.

What I feel and see is that in this robotic time, filled with strategies (or their lack), analyzes, plans, to-do lists, etc., we need more intimacy, not just those who have sex as the final point. We need intimacy in conversation, in observing, touching, listening, sharing stories that are ours, in opening vulnerable places such as our visible sexual organs are vulnerable when exposed.

It is not an accident that I am writing about it today. I promised myself in 2018. I will speak up, and it could be a year I speak up more about intimacy, my fields and spaces of intimacy.

I recommend you to listen to stories told by Seema Anand. Enjoy.

© Marijana Mary Mrvoš

 

Jedna misao o “Intimnost – Intimacy

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.