Nježno, nježnije od lahora, obuzelo me

leptir3

Objavljeno u Zborniku književnog festivala Četiri godišnja doba književnosti, Ljeto i Zelina, Zelina 2018. g.

Opne između sna i jave toliko su se približile jedna drugoj da ponekad ne znam razaznati na kojoj podlozi ležim i na kojem oblaku snivam, snovi su ušli u stvarnost, stvarnost se ušuljala u sne.

Ne pričam s bilo kim, ne zaustavljam prolaznike, ne vabim susjede na stepeništu. Zamisli da im šapnem kako mi je leptir u snu sletio na čelo i cijelu mi noć šaputao o Proustovom znojnom čelu ali i o tome da ga je redovito brisao svilenom maramicom s monogramom i da je pazio da nikad nožicama ne sleti na sklisko.

Što bi se mislilo o meni, reputacija bi mi se srozala do prizemlja, i kako bi se onda s tim utezima popela na prvi kat, kako bi po proteku dana stigla kući, tom „Čardaku ni na nebu, ni na zemlji“. Čim uđem razum vješam na čiviluk, udahnem i predam se sanjarenju.

Sanjala sam leptira. Sanjala sam da mi je sletio na čelo. Sanjala sam ga kako se smjestio ponad lijeve obrve. Sanjala sam ga nepomičnog, lagano, riječima neopisivo, čelo mi se nabiralo, treperilo je na površini kože, vibriralo je u jednom kutku svemira. Nježno, nježnije od lahora, obuzelo me. U jutro, sa zvonjavom sata sve se zaustavilo, pod jagodicama vlažan jastuk. Niz Gajevu, potplatom cipela crtam šare po pločniku, u njima, kao kroz gustu koprenu,  vidim nacrtan san o leptiru i suze skliznule iz oka da se skrivaju u jastuku.

Sanjala sam da spavaš uz mene. Sanjala sam da ti je leptir sletio na čelo. Sanjala sam da se smjestio ponad desne obrve. Sanjala sam da te obgrlio. Duboko, duboko, tonem u san, u nepoznate svjetove sna i jave u kojima leptiri slijeću u sne u kome me nešto nježno, i snažno vuklo k tebi. U jutro, uz šalicu kave i grah što se prosuo po podu vidim, na jastuku, otisak glave, nepočešljane čuperke, trepavice, upletene prste, uskršnje pletenice posute šećerom što mi se najradije sljubljivao s vrhom nosa od toga se nezaustavljivo smijem.

Sanjala sam leptira. Sanjala sam ga da pleše na usnicama što su se takle u snu. Nježno, nježnije od lahora, obuzelo me.

© Mary Mrvoš

Crtež preuzet s neta – link: bojanke.com


2 komentara na “Nježno, nježnije od lahora, obuzelo me”

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri kao ovaj: